Sunday, 10 November 2013

Tugasan Makmal Keenam




Membuat Pesanan BUY-STOP
Langkah 1:-
Klik pada 'New Order'.




Langkah 2:-
Pilih 'Pending Order' dari menu dropdown 'Type'.



                        Menu 'Pending Order' akan muncul dan akan kelihatan seperti 
                                                              rajah di bawah.


Langkah 3:-
Pilih 'Buy Stop' dari menu dropdown 'Type' dalam menu 'Pending Order' dan letakkan harga bagi bermulanya pembelian.


Penetapan harga 'buy stop' mesti  lebih tinggi daripada harga 
semasa(Current Price).

Langkah 4:-
Klik dua kali pada rekod pending order buy stop untuk menetapkan harga 'stop loss' dan 'take profit'.



                              Rekod buy stop anda akan kelihatan seperti rajah di bawah.



                               Dengan ini, pending order buy stop telah siap disetkan.



Membuat Pesanan SELL-STOP

Langkah 1:-
Ulangi 'Langkah 1' dan 'Langkah 2' dalam 'Membuat Pesanan BUY-STOP'.

Langkah 2:-
Pilih 'Sell Stop' dari menu dropdown 'Type' dalam menu 'Pending Order' dan letakkan harga bagi bermulanya pembelian.


       Penetapan harga 'sell stop' mesti lebih rendah daripada harga 
semasa(Current Price).

Langkah 3:-
Klik dua kali pada rekod pending order sell stop untuk menetapkan harga 'stop loss' dan 'take profit'. 



                                   Rekod sell stop anda akan kelihatan seperti rajah di bawah..



Dengan ini, pending order sell stop telah siap disetkan.

Sebelum mula membuat pending order - Buy Limit dan Sell Limit, kita perlu memasukkan penunjuk 'pivot'. Dalam amali ini, saya telah disediakan dengan penunjuk 'pivot' yang telah disediakan oleh pensyarah saya.


Membuat Pesanan BUY-LIMIT

Langkah 1:-
Klik pada 'New Order'

Langkah 2:-
Pilih 'Pending Order' dari menu dropdown 'Type'

Langkah 3:-
Pilih 'Buy Limit' dari menu dropdown 'Type' dalam menu 'Pending Order' dan letakkan harga 
bagi bermulanya pembelian

  Penetapan harga 'buy limit' mesti  lebih rendah daripada harga semasa(Current Price) iaitu pada 
Pivot 'S3'

Langkah 4:-
Klik dua kali pada rekod pending order buy limit untuk menetapkan harga 'stop loss' dan 'take profit'

Dengan ini siaplah pending order - Buy Limit.

Membuat Pesanan SELL-LIMIT



Langkah 1:-
Ulangi 'Langkah 1' dan 'Langkah 2' dalam 'Membuat Pesanan BUY-LIMIT'

Langkah 2:-
Pilih 'Sell Limit' dari menu dropdown 'Type' dalam menu 'Pending Order' dan letakkan harga 
bagi bermulanya pembelian.
Penetapan harga 'sell limit' mesti  lebih tinggi daripada harga semasa(Current Price) iaitu
                                                            pada Pivot 'R3'

Langkah 3:-
Klik dua kali pada rekod pending order sell limit untuk menetapkan harga 'stop loss' dan 'take profit'

Dengan ini siaplah pending order - Sell Limit.

Rekod Pending Order - Buy Limit dan Sell Limit anda akan kelihatan seperti di bawah.




SEKIAN SAHAJA AMALI SAYA BAGI PEMBANGUNAN APLIKASI E-DAGANG

Tugasan Makmal Keempat

Tetapan Indicator Graph InstaTrader


Langkah 1:-

Pilih File > New Chart > GBPUSD


Langkah 2:-

Kemudian pilih View > Navigator ataupun tekan sahaja Ctrl+N.



Cara Memasukkan Penunjuk InstaTrader

Heiken Ashi 

Langkah 1:-

Dalam Navigator tersebut, klik Custom Indicators > double klik Heiken Ashi. Satu window akan terpapar, tekan OK.



Langkah 2:-

Klik 'OK' dan graf akan kelihatan seperti dibawah.



Purata Bergerak (Moving Average)

Langkah 1:-

Kemudian tambah indicator moving indicators, klik Insert > Indicators > Trend > Moving Average
Langkah 2:-

Set period kepada lima, ubah colors dan tekan OK.



Langkah 3:-
Ulang langkah ke-2 tetapi set kan period kepada 12, ubah colors merah dan tekan OK.

Langkah 4:-
Graf akan kelihatan seperti dibawah.

Bollinger Band

Langkah 1:-

Skrol ke 'Navigator' > klik 'Custom Indicator' > pilih 'Bands'.


Langkah 2:- 

Pergi ke 'Color Tab' > no. 0 = none > no. 1 = yellow > no. 2 = lime.


Langkah 3:-

Klik 'OK' dan graf akan kelihatan seperti di bawah.



MACD 

Langkah 1:- 

Pergi ke 'Insert' > 'Indicators' > 'Oscillators' > plih 'MACD'.



Langkah 2:-

Set kan warna 'Main' = Silver, 'Signal' = Yellow, dan klik 'OK'.


Langkah 3:-

Graf akan kelihatan seperti di bawah.





Tugasan Makmal Kelima

 Custom Indicator & Expert Advisor

Custom Indicator
Anda perlu copy semua maklumat
Klik 'ikon InstaTraderDemo -> Klik "Properties" -> Pilih "Open File Location" -> klik 
"paste" (Untuk semua maklumat yang telah di "copy" -> Expert -> Indicator dan 
Close.)

Maklumat Tambahan
1.Anak panah 'merah' untuk 'sell'.
2.Anak panah warna 'Biru' untuk 'buy'.

Expert Advisor

1. Pertama sekali , pengguna perlu klik kanan dan pilih Copy semua maklumat 
yang telah disediakan .
2. Kemudian , pengguna perlu kembali kepada desktop dan klik kanan pada bahagian
 ikon InstaTrader dan klik Properties > Open File Location .
3. Setelah dapat kepada FileLocation InstaTrader , pengguna perlu paste kan semua
 maklumat tadi  di dalam bahagian Expert Close .
4.Pengguna perlu pergi pada navigator, dan double klik pada semua maklumat yang 
telah di 'save' kan pada ruangan Expert Advisors.
5.Jika Pengguna ingin manjalankan Expert Advisors, pengguna boleh menekan butang 
di bawah.
6. Dan akhir sekali , apabila pengguna selesai menggunakan Expert Advisors, 
pengguna perlu klik kanan pada Ikon Smiley . Klik pada Expert Advisors > Remove .

Monday, 21 October 2013

Tugasan Makmal Ketiga

Mensetup Carta Baru Dan InstaForex Indicator

Setup Carta

Langkah 1:-

1.1 Pengguna perlu masukkan maklumat seperti "Login" ,"Password" dan "Server" . Bagi "Server",         pengguna perlu memilih server yang berkaitan dengan akaun yang dipilih .
1.2 Setelah selesai , pengguna perlu mengklik pada butang "Login" .


Langkah 2:-

2.1 Dalam aplikasi InstaForex MetaTrader, pengguna perlu klik pada File > New Chart .


Membuat InstaForex Indicator

2.2 Bagi menghasilkan InstaForex Indicator, pengguna perlu pilih matawang pilihan pengguna seperti       GBPUSD.
2.3 Setelah memilih matawang pilihan , paparan carta bagi matawang GBPUSD akan terpampar             pada InstaForex .


2.4 Pengguna perlu klik kanan pada paparan tersebut , dan pilih Grid atau pengguna boleh                         menggunakan kata short key iaitu "Ctrl + g" .



2.5 Kemudian , pengguna perlu memilih jenis carta "Candlestick" dan "Chart Shift" pada bahagian           atas paparan dan memilih time frame "H4" .
2.6 Selepas itu , pengguna perlu klik "Zoom In" sebanyak 3 kali bagi memperlihatkan lagi kesan dari           hasil diangkah sebelum ini .


2.7 Pada paparan carta , pengguna perlu klik pada bahagian kanan dan pilih "Properties" . 


2.8 Pengguna perlu ubah warna candle seperti berikut:


2.9 Moving Average Indicator:- pengguna dikehendaki membuat tiga period iaitu 5, 12 dan 65 . 
2.10 Pertama sekali , pengguna perlu klik pada Insert > Indicators > Trend > Moving Average .


2.11 Pada period 5, pengguna perlu memilih Style : Aqua dan tukar nilai Period : 5 dan MA Method :             Exponential .



2.12 Pada period 12, pengguna perlu memilih Style : Red dan tukar nilai Period kepada : 12 dan MA           Method : Exponential .


2.13 Pada period 65, pengguna perlu memilih Style : Yellow dan tukar nilai Period : 65 dan MA 
        Method : Exponential .


2.14 Stochastic Oscillator:-Pengguna perlu klik pada Insert > Indicators> Oscillator > Stochastic                   Oscillator dan klik OK .



2.15 Kemudian , pada %k pengguna perlu tukar nilai kepada 10 dan di dalam Colours , pengguna perlu memastikan bahawa garisan adalah garisan lurus dan bukan garisan putus-putus .



2.16 Save Template:- Setelah selesai semua proses di atas , pengguna perlu klik pada charts                    kemudian pilih Template > Save Template > Insert Name *nama yang pengguna inginkan .


2.17. Pengguna perlu membuat carta baru yang sama menggunakan matawang yang sama pada              sebelum ini tetapi pengguna perlu memilih time frame M30.


2.18 Kemudian , pengguna perlu klik pada charts dan pilihTemplate > Load Template > Pilih template         yang pengguna telah save pada sebelum ini .



2.19 Akhir sekali , pengguna perlu klik pada Windows > Tile Vertically . Pengguna akan nampak                   perbezaan antara dua time frame ini dalam satu matawang yang sama berdasarkan jam waktu           pasaran sedunia .