Monday, 21 October 2013

Tugasan Makmal Ketiga

Mensetup Carta Baru Dan InstaForex Indicator

Setup Carta

Langkah 1:-

1.1 Pengguna perlu masukkan maklumat seperti "Login" ,"Password" dan "Server" . Bagi "Server",         pengguna perlu memilih server yang berkaitan dengan akaun yang dipilih .
1.2 Setelah selesai , pengguna perlu mengklik pada butang "Login" .


Langkah 2:-

2.1 Dalam aplikasi InstaForex MetaTrader, pengguna perlu klik pada File > New Chart .


Membuat InstaForex Indicator

2.2 Bagi menghasilkan InstaForex Indicator, pengguna perlu pilih matawang pilihan pengguna seperti       GBPUSD.
2.3 Setelah memilih matawang pilihan , paparan carta bagi matawang GBPUSD akan terpampar             pada InstaForex .


2.4 Pengguna perlu klik kanan pada paparan tersebut , dan pilih Grid atau pengguna boleh                         menggunakan kata short key iaitu "Ctrl + g" .



2.5 Kemudian , pengguna perlu memilih jenis carta "Candlestick" dan "Chart Shift" pada bahagian           atas paparan dan memilih time frame "H4" .
2.6 Selepas itu , pengguna perlu klik "Zoom In" sebanyak 3 kali bagi memperlihatkan lagi kesan dari           hasil diangkah sebelum ini .


2.7 Pada paparan carta , pengguna perlu klik pada bahagian kanan dan pilih "Properties" . 


2.8 Pengguna perlu ubah warna candle seperti berikut:


2.9 Moving Average Indicator:- pengguna dikehendaki membuat tiga period iaitu 5, 12 dan 65 . 
2.10 Pertama sekali , pengguna perlu klik pada Insert > Indicators > Trend > Moving Average .


2.11 Pada period 5, pengguna perlu memilih Style : Aqua dan tukar nilai Period : 5 dan MA Method :             Exponential .



2.12 Pada period 12, pengguna perlu memilih Style : Red dan tukar nilai Period kepada : 12 dan MA           Method : Exponential .


2.13 Pada period 65, pengguna perlu memilih Style : Yellow dan tukar nilai Period : 65 dan MA 
        Method : Exponential .


2.14 Stochastic Oscillator:-Pengguna perlu klik pada Insert > Indicators> Oscillator > Stochastic                   Oscillator dan klik OK .



2.15 Kemudian , pada %k pengguna perlu tukar nilai kepada 10 dan di dalam Colours , pengguna perlu memastikan bahawa garisan adalah garisan lurus dan bukan garisan putus-putus .



2.16 Save Template:- Setelah selesai semua proses di atas , pengguna perlu klik pada charts                    kemudian pilih Template > Save Template > Insert Name *nama yang pengguna inginkan .


2.17. Pengguna perlu membuat carta baru yang sama menggunakan matawang yang sama pada              sebelum ini tetapi pengguna perlu memilih time frame M30.


2.18 Kemudian , pengguna perlu klik pada charts dan pilihTemplate > Load Template > Pilih template         yang pengguna telah save pada sebelum ini .



2.19 Akhir sekali , pengguna perlu klik pada Windows > Tile Vertically . Pengguna akan nampak                   perbezaan antara dua time frame ini dalam satu matawang yang sama berdasarkan jam waktu           pasaran sedunia .

















No comments:

Post a Comment