Sunday, 10 November 2013

Tugasan Makmal Keenam




Membuat Pesanan BUY-STOP
Langkah 1:-
Klik pada 'New Order'.




Langkah 2:-
Pilih 'Pending Order' dari menu dropdown 'Type'.



                        Menu 'Pending Order' akan muncul dan akan kelihatan seperti 
                                                              rajah di bawah.


Langkah 3:-
Pilih 'Buy Stop' dari menu dropdown 'Type' dalam menu 'Pending Order' dan letakkan harga bagi bermulanya pembelian.


Penetapan harga 'buy stop' mesti  lebih tinggi daripada harga 
semasa(Current Price).

Langkah 4:-
Klik dua kali pada rekod pending order buy stop untuk menetapkan harga 'stop loss' dan 'take profit'.



                              Rekod buy stop anda akan kelihatan seperti rajah di bawah.



                               Dengan ini, pending order buy stop telah siap disetkan.



Membuat Pesanan SELL-STOP

Langkah 1:-
Ulangi 'Langkah 1' dan 'Langkah 2' dalam 'Membuat Pesanan BUY-STOP'.

Langkah 2:-
Pilih 'Sell Stop' dari menu dropdown 'Type' dalam menu 'Pending Order' dan letakkan harga bagi bermulanya pembelian.


       Penetapan harga 'sell stop' mesti lebih rendah daripada harga 
semasa(Current Price).

Langkah 3:-
Klik dua kali pada rekod pending order sell stop untuk menetapkan harga 'stop loss' dan 'take profit'. 



                                   Rekod sell stop anda akan kelihatan seperti rajah di bawah..



Dengan ini, pending order sell stop telah siap disetkan.

Sebelum mula membuat pending order - Buy Limit dan Sell Limit, kita perlu memasukkan penunjuk 'pivot'. Dalam amali ini, saya telah disediakan dengan penunjuk 'pivot' yang telah disediakan oleh pensyarah saya.


Membuat Pesanan BUY-LIMIT

Langkah 1:-
Klik pada 'New Order'

Langkah 2:-
Pilih 'Pending Order' dari menu dropdown 'Type'

Langkah 3:-
Pilih 'Buy Limit' dari menu dropdown 'Type' dalam menu 'Pending Order' dan letakkan harga 
bagi bermulanya pembelian

  Penetapan harga 'buy limit' mesti  lebih rendah daripada harga semasa(Current Price) iaitu pada 
Pivot 'S3'

Langkah 4:-
Klik dua kali pada rekod pending order buy limit untuk menetapkan harga 'stop loss' dan 'take profit'

Dengan ini siaplah pending order - Buy Limit.

Membuat Pesanan SELL-LIMIT



Langkah 1:-
Ulangi 'Langkah 1' dan 'Langkah 2' dalam 'Membuat Pesanan BUY-LIMIT'

Langkah 2:-
Pilih 'Sell Limit' dari menu dropdown 'Type' dalam menu 'Pending Order' dan letakkan harga 
bagi bermulanya pembelian.
Penetapan harga 'sell limit' mesti  lebih tinggi daripada harga semasa(Current Price) iaitu
                                                            pada Pivot 'R3'

Langkah 3:-
Klik dua kali pada rekod pending order sell limit untuk menetapkan harga 'stop loss' dan 'take profit'

Dengan ini siaplah pending order - Sell Limit.

Rekod Pending Order - Buy Limit dan Sell Limit anda akan kelihatan seperti di bawah.




SEKIAN SAHAJA AMALI SAYA BAGI PEMBANGUNAN APLIKASI E-DAGANG

Tugasan Makmal Keempat

Tetapan Indicator Graph InstaTrader


Langkah 1:-

Pilih File > New Chart > GBPUSD


Langkah 2:-

Kemudian pilih View > Navigator ataupun tekan sahaja Ctrl+N.



Cara Memasukkan Penunjuk InstaTrader

Heiken Ashi 

Langkah 1:-

Dalam Navigator tersebut, klik Custom Indicators > double klik Heiken Ashi. Satu window akan terpapar, tekan OK.



Langkah 2:-

Klik 'OK' dan graf akan kelihatan seperti dibawah.



Purata Bergerak (Moving Average)

Langkah 1:-

Kemudian tambah indicator moving indicators, klik Insert > Indicators > Trend > Moving Average
Langkah 2:-

Set period kepada lima, ubah colors dan tekan OK.



Langkah 3:-
Ulang langkah ke-2 tetapi set kan period kepada 12, ubah colors merah dan tekan OK.

Langkah 4:-
Graf akan kelihatan seperti dibawah.

Bollinger Band

Langkah 1:-

Skrol ke 'Navigator' > klik 'Custom Indicator' > pilih 'Bands'.


Langkah 2:- 

Pergi ke 'Color Tab' > no. 0 = none > no. 1 = yellow > no. 2 = lime.


Langkah 3:-

Klik 'OK' dan graf akan kelihatan seperti di bawah.



MACD 

Langkah 1:- 

Pergi ke 'Insert' > 'Indicators' > 'Oscillators' > plih 'MACD'.



Langkah 2:-

Set kan warna 'Main' = Silver, 'Signal' = Yellow, dan klik 'OK'.


Langkah 3:-

Graf akan kelihatan seperti di bawah.





Tugasan Makmal Kelima

 Custom Indicator & Expert Advisor

Custom Indicator
Anda perlu copy semua maklumat
Klik 'ikon InstaTraderDemo -> Klik "Properties" -> Pilih "Open File Location" -> klik 
"paste" (Untuk semua maklumat yang telah di "copy" -> Expert -> Indicator dan 
Close.)

Maklumat Tambahan
1.Anak panah 'merah' untuk 'sell'.
2.Anak panah warna 'Biru' untuk 'buy'.

Expert Advisor

1. Pertama sekali , pengguna perlu klik kanan dan pilih Copy semua maklumat 
yang telah disediakan .
2. Kemudian , pengguna perlu kembali kepada desktop dan klik kanan pada bahagian
 ikon InstaTrader dan klik Properties > Open File Location .
3. Setelah dapat kepada FileLocation InstaTrader , pengguna perlu paste kan semua
 maklumat tadi  di dalam bahagian Expert Close .
4.Pengguna perlu pergi pada navigator, dan double klik pada semua maklumat yang 
telah di 'save' kan pada ruangan Expert Advisors.
5.Jika Pengguna ingin manjalankan Expert Advisors, pengguna boleh menekan butang 
di bawah.
6. Dan akhir sekali , apabila pengguna selesai menggunakan Expert Advisors, 
pengguna perlu klik kanan pada Ikon Smiley . Klik pada Expert Advisors > Remove .